2020-11-05

Składniki aktywne w naszych kosmetykach

Alantoina

Jeden ze składników czynnych wyciągu z żywokostu lekarskiego. Ma działanie kojące i łagodzące. Nawilża, wygładza, zmiękcza, przyspiesza regenerację naskórka.

 

 

D-Pantenol

Aktywny biologicznie kosmetyczny komponent, silnie stymulujący wzrost oraz odnowę komórek. Działa gojąco na uszkodzenia skóry i błon śluzowych, łagodzi podrażnienia i stany alergiczne. Podwyższa wilgotność skóry, pozostawia ją elastyczną i miłą w dotyku.

 

 

Gliceryna

Stosowana w kosmetykach od lat ze względu na swoje genialne właściwości nawilżające. W naturalny sposób osłania naskórek, przenikając do przestrzeni międzykomórkowych, gdzie wiąże niezbędną do zachowania prawidłowego nawilżenia ilość wody. Ułatwia przyswajanie składników aktywnych przez skórę, nie uszkadzając jej bariery lipidowej, a przyczyniając się do procesu regeneracji płaszcza lipidowego.

 

 

Masło Shea (ECO-CERT)

Zawiera substancje tłuszczowe, witaminy E i F. Działa nawilżająco i natłuszczająco na skórę pozostawiając ją gładką i miękką. Normalizuje proces rogowacenia naskórka, zmniejsza świąd, znajduje zastosowanie w alergii, łuszczycy i dermatozie.

 

 

Olej Jojoba (ECO-CERT)

Doskonale wchłaniany przez skórę, wzmacnia warstwę cementu międzykomórkowego, co w efekcie zapobiega wysuszaniu skóry. Eliminuje możliwość powstawania rozstępów pojawiających się np. w czasie ciąży.

 

 

Olej z Migdałów

Czysty, bezwonny, o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych. Wygładza, natłuszcza, zatrzymuje wodę w skórze oraz ułatwia przyswajanie wilgoci z otoczenia, sprzyjając odnowie równowagi lipidowej.

 

 

Olej z Awokado

Charakteryzuje się dużą zawartością kwasów linolowego, olejowego I tłuszczowych z grupy Omega. Opóźnia procesy starzenia się skóry, nawilża, regeneruje i odżywia. Olej z awokado wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry oraz przyspiesza gojenie się ran. Wpływa kojąco na podrażnioną skórę.

 

 

Olej Bypassu

Zawiera kwas laurynowy dzięki czemu ma działanie antybakteryjne i regenerujące. Intensywnie nawilża i zmiękcza skórę.

 

 

Sól Bocheńska

Nazywana także solą jodowo-bromową, jest doceniana ze względu na szerokie właściwości prozdrowotne. Dzięki wysokiej zawartości jonów wapnia, jodu, magnezu i bromu jest skuteczna w leczeniu schorzeń reumatycznych, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i odkażająco. Może stanowić wsparcie w leczeniu chorób skórnych.

 

 

Mocznik

Ze względu na swoje właściwości nawilżające i umiejętność zatrzymywania wody w naskórku, jest niezastąpiony do pielęgnacji cery suchej. W zależności od zastosowanego stężenia ma właściwości pobudzające skórę do regeneracji, złuszczające, zmiękczające.

 

 

Miód

Znalazł zastosowanie w kosmetyce leczniczej. Wzbogaca on skórę w substancje biologicznie aktywne - podwyższa napięcie skóry, czyni ją miękką i gładką. Wzmaga przepływ krwi w tkance skórnej, przez co skóra nabywa elastyczności, wygładzają się zmarszczki. Miód wykazuje działanie odkażające i oczyszczająco - lecznicze, usuwa złuszczony naskórek, oczyszcza pory.

 

 

Mleczko pszczele

Zawiera mikro i makroelementy między innymi : potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, siarkę. Jest skarbnicą witamin z grupy B oraz A, E i K. Usuwa wolne rodniki i działa bakteriostatycznie. Przywraca witalność oraz spowalnia proces starzenia się skóry.

 

 

Propolis

Naturalny antybiotyk. Doskonale zwalcza bakterie. Wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, przeciw wirusowe oraz anty oksydacyjne. Działa regenerująco, przeciwzapalnie, odbudowuje tkanki. W swoim składzie zawiera liczne cenne związki min. makro i mikroelementy, flawonoidy.

 

 

Pyłek pszczeli

Jest prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych i idealną kompozycja wielu cennych składników. W efekcie wzmacnia zdrowie oraz korzystnie wpływa na wygląd skóry. W jego składzie znajdują się wszystkie witaminy z grupy B, a także C,D,E,K, beta karoten oraz liczne mikro i makroelementy, enzymy, nienasycone kwasy tłuszczowe, białka i 22 aminokwasy

 

 

Wosk pszczeli

 

Stosowany jest jako składnik m. in. kremów, maści, mydeł, balsamów, pomadek do ust. Występuje w formie płatkowanej, naturalnej lub bielonej. Dodawany do kremów i balsamów sprawia, że łatwiej się rozprowadzają i pozostawiają ochronny film na skórze.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel