2020-04-27

Zdrowe składniki w naszych słodyczach

CYNAMON

Obniża poziom cholesterolu, pomaga regulować poziom cukru we krwi, wspomaga oczyszczać organizm, działa przeciwbakteryjnie..

 

KOKOS

Należy do grupy tzw. SUPER FOOD wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciw-wirusowe, przeciwgrzybiczne. Dostarcza bardzo dużo energii. Kokos zawiera dużo żelaza, sodu, magnezu, potasu i wapnia.

 

SUSZONE MORELE

Dzięki dużej ilości potasu regulują ciśnienie krwi i pracę nerek. Zawierają sporo żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP, błonnika. Poprawiają trawienie, zapobiegają anemii. Morele działają zasadotwórczo (zwłaszcza suszone) ułatwiają wydalanie nadmiaru wody z organizmu.

 

MIGDAŁY

Zawierają dużo białka, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, są świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają korzystny wpływ na układ nerwowy. Poprawiają pamięć i koncentrację. Dzięki dużej zawartości błonnika mają świetny wpływ na perystaltykę jelit.

 

NASIONA CHIA

Zawierają leptynę, która ma właściwości zwiększające poziom energii oraz poprawia przemianę materii, zawierają kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6.Zawierają błonnik, który daje uczucie sytości oraz oczyszcza organizm z toksyn. Dodatkowo wzbogacone w wapń, cynk i żelazo, które poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry, Dzięki bogatej zawartości wapnia wzmocnią układ kostny, obniżają poziom złego cholesterolu.

 

KAKAO

Zawiera przede wszystkim bardzo dużą ilość magnezu. Ponadto w kakao występuje dużo wapnia, żelaza i cynku. Produkty z dodatkiem kakao poprawiają samopoczucie i skutecznie przeciwdziałają zmęczeniu dlatego sprawdzają się jako przekąska podczas wysiłku fizycznego oraz intelektualnego.

 

ORZECHY LASKOWE

Są wyjątkowo odżywcze i dobrze lekkostrawne. Zalecane są szczególnie dla dzieci, ludzi chorych na anemię, wyczerpanych nerwowo, intensywnie pracujących umysłowo. Już 25g orzechów pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę E.

 

PYŁEK KWIATOWY

Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego. Zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych. Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy takie jak: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12; kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę, rutyna, olejki eteryczne, fitoncydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne, stymulatory wzrostu.

 

SEZAM

Zawiera magnez, który kojąco wpływa na układ nerwowy. Sezam jest także rewelacyjnym źródłem wapnia.

 

PESTKI DYNI

Wspomagają układ odpornościowy, są bogatym źródłem witamin: E, A, D, C, B1, B6, mają działanie alkalizujące, są bogate w magnez, cynk, żelazo.

 

ORZECHY WŁOSKIE

Białko orzecha włoskiego sprzyja wzrostowi mięśni, który korzystnie wpływa na układ krwionośny oraz obniża poziom złego cholesterolu. Posiada szczególnie dużo kwasu linolenowego. Zawiera głównie tłuszcze wielonienasycone, które chronią serce. Działa lekko przeczyszczająco.

 

MIÓD

Wartość odżywcza i właściwości lecznicze miodu są znane od dawna. Glukoza i fruktoza, występujące w miodzie naturalnym, są bardzo łatwo przyswajalne. Fruktoza zwiększa zapas glikogenu w wątrobie i przyspiesza proces przemiany materii w tkankach. Wartość odżywcza miodu wynika również z obecności różnorodnych składników mineralnych, kwasów organicznych oraz witamin. Dzięki zawartej w miodzie acetylocholinie, oddziałuje on na gospodarkę węglowodanowo-tłuszczową mięśnia sercowego, wpływa także pozytywnie na gospodarkę magnezową oraz wyrównuje niedobory potasu.Miody o wysokiej aktywności antybiotycznej to przede wszystkim miody spadziowe, gryczane oraz lipowe. Spożywanie miodu wpływa dodatnio na pracę serca, poziom hemoglobiny we krwi, ułatwia trawienie oraz działa korzystnie na układ pokarmowy i drogi oddechowe.

 

SIEMIĘ LNIANE

Wykazuje silne właściwości przeciw-nowotworowe i przeciwzapalne. Len obniża poziom cukru we krwi, jest więc wskazany dla diabetyków.

 

DAKTYLE

 

Daktyle mają wiele zastosowań prozdrowotnych. Zapobiegają gromadzeniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych oraz miażdżycy. Mają zatem pozytywny wpływ na obniżenie ryzyka chorób układu krwionośnego, jak na przykład zawał serca lub udar mózgu.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel